VÁLTOZÁSOK A PAKTUMSZERVEZET ÉLÉN

Ülésezett a Foglalkoztatási Fórum – Forrás: JNSZM

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Foglalkoztatási Fórum jóváhagyta a Paktumszervezet Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítását.

Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Foglalkoztatási Fórum elnöke elmondta, hogy a dokumentum módosítására az Irányító Csoport tagjai körében bekövetkezett személyi változások miatt volt szükség. A testületben Dr. Kállai Mária helyét Dr. Berkó Attila kormánymegbízott, Kovács Sándor helyét Piroska Miklós elnök vette át.

Az ülésen beszámoló hangzott el a megye munkaerő-piaci helyzetképéről és tájékoztattak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programok aktuális helyzetéről. Ezt követően Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke, az Irányíó Csoport tagja tájékoztatta a Fórumot a megye gazdasági helyzetéről. Elmondta, 2017. az elmúlt évtized legsikeresebb éve volt. A gazdaság összteljesítménye 2420 milliárd Ft-ra nőtt 2200 milliárd Ft-ról (9% növekedés). A húzóágazat a feldolgozó ipar, mely minden korábbinál jobb eredményt ért el. Komoly érdekünk lenne a mezőgazdasági feldolgozóipar fejlesztése, mivel az helyi lehetőségekre épül, helyi vállalkozók bevonásával. 2016. évben 2,7%-os növekedés következett be a versenyszférában a foglalkoztatás területén. Magasabb lett volna az emelkedés, ha van szabad munkaerő. A feladat a képzéssel való munkaerő generálás.

Az ülés zárásaként Cserni Zita, a Széchenyi Programiroda vezetője tájékoztatta a tagságot az Iroda működéséről és az aktuális pályázati lehetőségekről.