Iparterület fejlesztése Karcagon – Projektismertető

Támogatást igénylő: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat
Konzorciumi partner: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Támogatási összeg: 864 910 555 Ft
A projekt címe: Iparterület fejlesztése Karcagon
A projekt azonosítószáma: TOP-1.1.1-16-JN2-2020-00001
A projekt várható fizikai befejezése: 2023. december 31.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat, illetve a 100% -os tulajdonában álló Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködésének keretében a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból a TOP-1.1.1-16 JN2 felhívásra – a Megyei Önkormányzat számára elkülönített forrás terhére – 864,91 millió forint támogatásból Iparterület fejlesztést tervez megvalósítani Karcagon.

A projekt célja Karcag Város Önkormányzatának tulajdonában álló 13,6 hektáros belterület (539/3 hrsz-ú) fejlesztése, amely jelenleg közművesítetlen ingatlan.

Az ingatlan Karcag Város Településrendezési tervének módosításával kiemelt fejlesztési területté lett nyilvánítva 2019. márciusában.

Meglévő állapot:

 • A beruházást Karcag város észak-keleti szélén az „Északi-Újtelep” városrészben a 34101 sz. országos közút (Vágóhíd utca) melletti területen kívánja megvalósítani. A beruházás helyszíne jelenleg fűvel borított, néhány fa és bokor található rajta.  Az úttal és közmű gerincvezetékek építésével közvetlenül érintett területek: 539/3, és a belterületi utak 2144/1, 2144/3, valamint az országos közút 2144/2.

A tervezett projekt keretében a fejlesztendő területen alap infrastruktúra és ingatlan fejlesztése valósul meg az alábbiak szerint.

 • Az iparterületek telekhatáron belüli alapinfrastruktúrájának kiépítése
  • 6,5 m széles 2 sávos belső telepi út kiépítése tervezett kb. 2000 nm-en, beton burkolattal, csapadékvíz elvezetéssel;
  • A tervezett belső út mellett ivóvíz, szennyvíz, elektromos áram, gáz és telekommunikációs hálózat gerincvezeték kiépítése valósul meg, közmű kiállási pontokkal;
  • az I. ütemben 2,28 hektár körbekerítésével üzemcsarnokhoz kapcsolódó belső telepi úthálózat építése, és parkolók kialakítása;
 • A termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épület építése, létesítése, a szükséges épületgépészeti beruházások végrehajtása.
  • I. ütemben a körbekerített 2,28 hektáros iparterületen tervezett kb. 990 nm-es üzemcsarnok létesítése a szükséges szociális és irodai kiszolgáló létesítményekkel;
  • Valamint az üzemcsarnok tetőszerkezetére napelemek elhelyezését tervezi;

A támogatási konstrukció a vállalkozói környezet és az üzleti infrastruktúra fejlesztése érdekében az önkormányzati tulajdonú ipari parkok, tudományos és technológiai parkok, logisztikai és innovációs központok, iparterületek fejlesztésére, iparterületek kialakítására, alapinfrastruktúra kiépítésére, bővítésére, az iparterületek elérhetőségét és feltárását segítő vonalas infrastruktúrák fejlesztésére fókuszál. A konstrukcióval szemben támasztott alapvető elvárás új munkalehetőségek megteremtése, a foglalkoztatás növelése a kevésbé versenyképes térségekben működő, betelepült vállalkozások működési helyszínének infrastruktúra fejlesztésén, a működési feltételeik kedvezőbbé tételén keresztül.

Sikeres közbeszerzési eljárást követően 2022. december 14-én a Szilasi és Társa Kft-vel a csarnok és portaépület építésére, 2023. január 04-én a Colas Út Építőipari Zrt-vel az infrastruktúrafejlesztésre a kivitelezői vállalkozási szerződés aláírásra került.

Befejeződtek az új Iparterület fejlesztés kivitelezési munkái Karcagon