A járványügyi veszélyhelyzet utáni első ülését tartotta ma a Megyeházán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés

Új megyei rendőr-főkapitány érkezik!


A járványügyi veszélyhelyzet utáni első ülését tartotta ma a Megyeházán a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés, mely egyperces néma főhajtással kezdődött a június 13-án elhunyt – 22 éve megyei közgyűlési képviselőként is dolgozó – Dobos László emléke előtt.

Az ülésen részt vett Dr. Balogh János r.altábornagy, országos rendőr-főkapitány, aki bejelentette, hogy Dr. Urbán Zoltán r.dandártábornok, Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőr-főkapitány 5 év után – ősztől – Győr-Moson-Sopron megyében folytatja vezetői pályafutását.
A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség beszámolója, a KÖTIVIZIG védekezési felkészüléseiről szóló tájékoztató és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat zárszámadási rendeletének megalkotása is napirendet szerepelt.

Dr. Balogh János országos rendőr-főkapitány a megyei közgyűlés ülésén bejelentette, hogy Dr. Rádi Norbert, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-Főkapitányság főkapitány-helyettese veszi át Dr. Urbán Zoltán helyét a megyei rendőr-főkapitányság élén 2020. szeptember elsejétől. Dr. Urbán Zoltán Győr-Moson-Sopron megye rendőr-főkapitányaként folytatja munkáját ősztől. Öt éves kiváló munkája elismeréseként Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke egy névre szóló gravírozott ezüst emlékérmével és megyei ajándékcsomaggal köszönte meg tevékenységét.

A JNSZ Megyei Polgárőr Szövetség elnöke Szabó Zoltán beszámolójában elmondta, hogy a megye 78 településén 73-ban működik polgárőr egyesület, ahol összesen 2.700 polgárőr teljesít szolgálatot. A veszélyhelyzet idején 44 ezer munkaórát dolgoztak önkéntesen a polgárőrök Jász-Nagykun-Szolnok megyében.
Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója az árvízvédelmi beszámoló kapcsán elmondta, hogy mind a kisebb mind a nagyobb folyóinkon fokozott készültség van. A hódok „áldásos” tevékenysége is komoly feladatot ad a szakembereknek, a Közép-Tisza térségében 1.200 hódcsaládot azonosítottak, akik komoly károkat okoznak a védekezési munkákban.
A megyei önkormányzat zárszámadási rendeletének megalkotása után, a Creative Region – Kreatív Régió elnevezésű, Északkelet-Magyarország gazdasági övezetének komplex fejlesztési tervéhez kapcsolódó megyei részdokumentum tárgyalásakor Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere is bekapcsolódott a megyei közgyűlés ülésébe. Elmondta, hogy a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra fejlesztése és a turizmus kiemelt téma a dokumentumban. A munkaerő képzésében nagyon fontos szerepet játszik a Debreceni Egyetemi Szolnoki Campusa. Dr.Szabó Attila campus igazgató elmondta, hogy a térség felzárkóztatása legalább olyan fontos, mint az egyes megyék fejlesztése, melynek mértéke a közös munka eredményességén is fog múlni.
Az ülés végén, zárt körben döntöttek a közgyűlési képviselők a megyei kitüntető címekről és díjakról, melyek hagyományosan az augusztus 20-ai állami ünnepséghez kapcsolódó megyei rendezvényen kerülnek majd átadásra.