Természetbúvár játszóház és túraközpont létesítése Tiszafüreden – Projektismertető

Támogatást igénylő: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat
Konzorciumi partner: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Támogatási összeg: 800 000 000 Ft
A projekt címe: Természetbúvár játszóház és túraközpont létesítése Tiszafüreden
A projekt azonosítószáma: TOP-1.2.1-16-JN2-2020-00001
A projekt várható fizikai befejezése: 2022. szeptember 28.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft-vel konzorciumban 2020. január 17-én támogatási kérelmet nyújtott be a TOP-1.2.1-16-JN1 – Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés támogatási felhívásra Természetbúvár játszóház és túraközpont létesítése Tiszafüreden címmel.

2020. február 26-án a TOP-1.2.1-16-JN2-2020-00001 azonosítószámmal nyilvántartott támogatási kérelmet a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetője 800 000 000 F t összegű támogatásra érdemesnek ítélte. 2020. április 27-én a támogatási szerződés hatályba lépett.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) – a Megyei Önkormányzat számára elkülönített forrás terhére- 800 millió forint támogatásból, kiemelt turisztikai attrakciót tervez megvalósítani egy Természetbúvár Játszóház és Túraközpont létesítésével Tiszafüreden.

A projekt közvetlen célja, hogy a Tisza-tó térségében és vele együtt a megyében fellelhető turisztikai attrakciók kínálatát bővítse, sokszínű, élmény alapú, ökoturisztikai jellegű szórakozási lehetőséget biztosítson a térségbe látogatók számára. Közvetett célkitűzésként jelentkezik a projekt kapcsán, hogy olyan új, eddig a térségben nem megtalálható, újszerű élményeket és a már meglévő turisztikai kínálathoz kapcsolódó, azokat színesítő és színvonalukat emelő szolgáltatásokat és lehetőségeket biztosítsunk a turisták számára, amelyek egyediek és emlékezetesek, ezáltal ösztönözve a térségbe és Tiszafüredre történő visszatérés lehetőségét.

A projekt keretében olyan 4 évszakos turisztikai szolgáltatásokat nyújtó létesítmény valósulhat meg, amely hiányt pótló beruházás a térségben, rossz időjárási körülmények esetén is programlehetőségeket kínál a térségbe érkező hazai és külföldi turisták, az aktív turizmust kedvelők számára egyaránt.

A fejlesztés a Magyar Állam tulajdonában és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésben álló területen, Tiszafüred belterület 1430/9 helyrajzi számon valósulna meg. A beruházási helyszín közvetlen vízparti kapcsolattal is rendelkezik, az ún. Városi kikötő vízparti létesítményeinek infrastrukturális fejlesztését is magában foglalja. A projekt a Tisza-tónak, mint kiemelt turisztikai térség részegységének egyik kulcsprojektje lehet, mely tartalmában és funkcionális kialakításában is lehetőséget teremt a térségben fejlődő turisztikai szolgáltatások összekapcsolására, a térségi együttműködések kiszélesítésére, gazdasági fejlődésének elősegítésére.

Befejeződtek a Természetbúvár Játszóház és Túraközpont kivitelezési munkái Tiszafüreden