HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Megye


A megye települései

Képgaléria


JÁSZSÁG

A térség a Zagyva és a Tarna folyók völgyében, a Mátra-hegységtől 30 km-re található, melyhez 18 település tartozik. A zöld területek és ősi állapotú holtágak kitűnő alkalmat biztosítanak a kerékpáros és gyalogos túrázásra. 

A jászsági látnivalók közé tartozik a jászberényi Jász Múzeum, ahol a jászok múltjának írásos és tárgyi dokumentumait őrzik, valamint az ország egyik legrégebbi történelmi ereklyéjét, a jászok mindenkori szimbólumát, a Lehel-kürtöt. Állandó kiállítása az „Élet a Jászok földjén”. A Jászság „fővárosában”, Jászberényben, a Zagyva folyó közelében található megyénk egyetlen állatkertje, ahol az Alföld állatvilágán kívül más földrészeket képviselő egzotikus állatok is megtekinthetők. Tavasztól őszig látványetetéseken keresztül ismerhetjük meg az itt élő állatokat.

Az Első Magyar Triflász Emléktár Magyarországon egyedülálló, Franciaország után pedig a világ második Szarvasgomba Múzeuma. Az emléktár épülete melletti tanösvényen triflakertek tekinthetőek meg. Az alapító Franciaországból szerezte be a burgund és perigordi szarvasgomba–csemetéket. A kísérleti telepen 17 fajta szarvasgombát termesztenek.

A Jászságban is számos strandfürdőt találhatunk. Jászberényben a Strand-és Termálfürdő nyugodt, gyógyjellegű vizével egész évben nyitva áll a látogatók részére. A jászapáti Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdő hat medencével rendelkezik, amelyből kettő gyógymedence. A gyógyvíz mellett masszőrök és gyógytornászok is segítik a gyógyulást. A jászszentandrási Termálfürdő  4 medencével és 3 csúszdával várja a turistákat. A kemping és a strand a község közepén mintegy 20.000 m2 nagyságú parkban helyezkedik el. Szeretettel várják azokat a vendégeinket, akik szeretik a vidéki üdülés sajátos nyugalmát és szépségét.

A térség sok tradicionális és hagyományőrző rendezvénnyel rendelkezik. Minden évben más-más településen rendezik meg a Jász Világtalálkozót, ahol lehetőség nyílik a jászok történelmének és kultúrájának megismerésére. A Jászkapitány választás egyedülálló esemény, amelyen a tradíció szerint, a hagyományos ruhába öltöztetett új kapitány esküt tesz, majd bort iszik a jászkürtből.

A Jászberényi Nyár és Vigadalmi Napok keretében 60-70 kulturális, sport, szórakoztató és egyéb rendezvényt szerveznek. Júliusban a Csángó Fesztivált, a Kisebbségek Folklór Fesztiválját rendezik meg. A Kárpát-medencében élő kisebbségi, etnikai csoportok ma is élő hagyományait néptánc-bemutatókkal, felvonulásokkal, táncházakkal mutatják be. Augusztusban a Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó keretében mézkirálynő-választásra, mézkóstolóra, mézeskalács-díszítési bemutatóra is sor kerül.
Lovas hintós felvonulással kezdődik Jászapátin az Aratónap, ahol népviseletbe öltözött aratópárok kezdik a munkát a gabonatáblákon. Mindezek mellett kakas-pörkölt főzőverseny és borkóstoló, valamint néptánc és játszóház szórakoztatja a közönséget.


Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
2019. Május
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC