HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Turisztikai információk


A megye települései

Képgaléria


NAGYKUNSÁG 

 

A Nagykunság Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részén található, melyet a Hortobágy, a Berettyó és a Körös folyók határolnak. A mai Nagykunsághoz tartozik Berekfürdő, Kenderes, Mezőtúr, valamint a kun települések közül: Kunmadaras, Karcag, Kisújszállás és Túrkeve.

A sík vidék természeti értékei a kunhalmok, amelyek közül a legtöbb a Nagykunság „fővárosának” nevezett Karcag mellett található. Ezek közül leghíresebb a Kun-emlékhely, amely a Kis-Hegyesbori halmon áll. Karcagot a megye egyik fazekas központjának is nevezik. A városban található a Kántor Sándor Fazekasház, ahol a Kossuth-díjas művész jellemző motívumait bemutató állat- és madárfigurák, miskakancsók, ember alakú edények, italtartók és ködmönös asszony alakját formázó darabok láthatók.

 

A megye másik nagy fazekas központja Mezőtúr. A Túri Fazekas Múzeum országos és nemzetközi hírű fazekasság történetét bemutató kerámiagyűjteménnyel rendelkezik. A XVI. századból származnak a legrégebbi emlékek, melyek a mezőtúri fazekasságra utalnak. A település határában kanyarog a Hármas-Körös legnagyobb holtága a Peresi-holtág. A holtág tájképi szépsége, gazdag növény-és állatvilága kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt a természetkedvelőknek.

A kisújszállási Jermy Gusztáv Természetrajzi Szertármúzeum gazdag őslénytani, ásvány- és kőzettári anyag, kagylóváz-, madár- és emlősgyűjtemény, afrikai néprajzi gyűjtemény tekinthető meg.  A Magyar Nemzeti Múzeum is segítette a gyűjtemény bővítését.

 

A térségben több termál- és gyógyfürdő is található.

A karcagi Városi Gyógyvizű Strandfürdő egész évben várja a látogatókat. Nyáron öt nyitott medence, télen egy nyitott gyógymedence áll a látogatók rendelkezésére. A fürdő látványmedencéje sodrófolyosóval, jacuzzival, és dögönyözővel van ellátva.

Kisújszálláson az Erzsébet-ligetben található az Erzsébet Gyógyvizű Strandfürdő. Az alkáli-hidrogénkarbonátos jódos vize gyógyító hatású. A strandolás mellett csónakázásra, teniszezésre, röplabdázásra is lehetőség van.

 

A Túrkevei Termál- és Élményfürdő 72 Celsius fokos gyógyvize kiválóan alkalmas különböző betegségek gyógyítására és műtét utáni rehabilitációra. Ezek mellé vidám hangulatú élménymedence is tartozik, ami a gyerekeknek, családoknak nyújt felhőtlen kikapcsolódást. Akik felfrissülni vágynak, energiával szeretnének feltöltődni, azoknak frissítő masszázsokkal, aerobik és aqua- fitnessel szolgálnak, természetesen sportolási lehetőséget is biztosítanak.

 

A térség számos neves rendezvénnyel is büszkélkedhet. Minden év májusában, Túrkevén kerül megrendezésre a Kevi Juhászfesztivál, amely során a látogató megnézheti, sőt részt is vehet az Országos Juhnyíró Bajnokságon, illetve a Kevi és Kunsági birkapörkölt- főzőversenyen.

 

A Karcagi Birkafőző Versenyen az oda látogató megkóstolhatja az igazi karcagi birkapörköltet.

A Mezőtúri Művészeti Napokhoz kapcsolódik a Túri Vásár, ahol kosárfonás, korongozás, kovácsolás, lovas kocsis városnézés, sétarepülés, hőlégballon szórakoztatják a nézelődőket. Kunmadarason az extrém sportok kedvelőit várják színes programokkal május és augusztus között, ugyanis itt rendezik Magyarország és Kelet-Közép Európa leglátogatottabb motoros gyorsulási versenyét. A rendezvényt sok érdekesség is színesíti: sugárhajtású motor, jetcar, rakétahajtású autó, motoros kaszkadőrök.     


Vállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
2018. Május
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC