Munkaterv szerint ülést tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés

Hat egészségügyi szakon indul képzés a következő tanévtől a Szolnoki Campuson; a helyi önkormányzatok 30 éves évfordulójára emlékezett a megyei önkormányzat!

Munkaterv szerint ülést tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés. Beszámoló és tájékoztató hangzott el a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. évi munkájáról, a tavalyi és az idei első félév megyei munkaerő-piaci helyzetről, a megyében történt munkavédelmi ellenőrzésekről, és a víziközmű szolgáltatók tevékenységéről. Jóváhagyták a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Debreceni Egyetem együttműködési megállapodását is. Az ülést követően a helyi önkormányzatok megalakulásának 30 éves évfordulójára emlékeztek.

Matuska Zoltán, a JNSZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője szóbeli tájékoztatójában elmondta a szervezet főbb célkitűzéseit, majd hozzátette, hogy 2019-ben növekedett a katasztrófavédelmi káresetek száma. Elmondta, hogy ezek döntően az időjárásnak tudhatók be, a viharesetek és a száraz időszakok növekvő száma miatt. A megtévesztő hívások száma stagnál. Az önkéntes mentőszervezetekkel, tűzoltó egyesületekkel és önkormányzati tűzoltó egységekkel való együttműködés szoros és eredményes -tette hozzá Matuska Zoltán.

Az aktuális megyei munkaerő-piaci helyzetet elemző dokumentumban olvasható, hogy a járványügyi veszélyhelyzet jelentős nyomott hagyott Jász-Nagykun-Szolnok megye munkaerő-piacán is. 2020. 1 félévében 20,5%-kal magasabb álláskeresőt (17. 149 fő) tartottak nyilván a tavalyi év hasonló időszakához képest. Ugyanakkor a júliusi és augusztus adatok már csökkenő tendenciát mutatnak. A munkahelyteremtő bértámogatással 2.021 fő megyei személy elhelyezkedését segítette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal a 2020. augusztus 31-ig beérkezett kérelmek alapján. A bértámogatás jellegéből adódóan a munkáltatóknak a foglalkoztatni kívánt személy lakhelye szerint illetékes járási hivatalban kellett benyújtaniuk a kérelmet, így több, megyén kívüli székhelyű munkáltatótól is érkezett be igény. A megyében összesen megítélt támogatási összeg meghaladja a 2 265 248 ezer forintot.

A víziközmű szolgáltatók tevékenységéről szóló tájékoztatóval kapcsolatban a Megyei Közgyűlés határozatban rögzítette, hogy szükségesnek tartja a víziközmű berendezések és hálózatok hosszú távú fejlesztése érdekében Európai uniós forrásból megvalósítható ütemezett megyei program kialakítását. Az előkészítő munka megkezdésére Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke kapott felhatalmazást, csakúgy mint a legszükségesebb rövid távú beavatkozási szükségletek felmérésére a három érintett víziközmű szolgáltató közreműködésével.
Elsődlegesen az egészségügyi felsőfokú végzettség megszerzését eredményező képzések indítását kívánja elősegíteni az a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat és a Debreceni Egyetem között létrejövő együttműködési megállapodás, amelynek elfogadását egyhangúlag támogatta a megyei közgyűlés. Dr. Szabó Attila, a Szolnoki Campus mb. igazgatója az ülésen bejelentette, hogy a Debreceni Egyetem Szenátusának egyhangú támogatása mellett a jövő tanévtől 6 újabb szak indulhat az egészségügyi szakemberek képzését támogatva a campuson. Ezek az alábbiak: diplomás ápoló, diplomás védőnő, dietetikus, gyógytornász, népegészségügyi ellenőr és mesterképzésen egészségügyi menedzser.

A megyei közgyűlés ülését követően a helyi önkormányzatok megalakulásának 30. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezésre került sor, melyre a rendszerváltást követő 3 évtized megyei közgyűlési elnökei is meghívást kaptak.
A rövid ünnepségen Hubai Imre ünnepi beszédét követően Dr. Fülöp Tamás történész, a Neumann János Egyetem rektora tartott előadást a megyei önkormányzat történetéről.
„A rendszerváltás óta eltelt három évtizedben a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöki székében nyolcan ülhettünk, alelnökként tizennyolcan, közgyűlési képviselőként pedig kettőszázhatvanheten segítették összesen a munkánkat.
Nyugodtan kijelenthetem, hogy – pártállástól függetlenül – minden elnöktársam – karizmatikus, elkötelezett vezetőként – mindenek felett álló célként Jász-Nagykun-Szolnok megye fejlődéséért, az itt élő lakosok életminőségének javításáért dolgozott mandátuma idején. Bízom abban, hogy ez mindaddig így lesz, amíg a megyei önkormányzatok működni fognak. Erre esküdtem fel én magam is közel egy évvel ezelőtt.” – hangzott el Hubai Imre ünnepi beszédében, aki bejelentette, hogy várhatóan októberben elkészül a megyei közgyűlési elnökeinek arcképcsarnoka a Megyeházán.