HU | EN | DE | FR

Megye

Közgyűlés

Hivatal

Közérdekű adatok

Kattintásra átvált az akadálymentes verzióra!

Kezdőoldal Hírek, események


A megye települései

Képgaléria


11.28.
2018.
JÓL TELJESÍT A MEGYEI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM  
Óvodai dajkákat,ápolókat, szociális gondozókat, nevelőszülőket képeztek
Csaknem kétharmadához érkezett a megyei foglalkoztatási paktum megvalósítása. A konzorcium tagjainak képviseletében Piroska Miklós, a megyei közgylés elnöke, Dr.Berkó Attila, megyei kormánymegbízott és Dr.Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke a paktum részleteiről és az eddigi eredményekről tartottak tájékoztatót a Megyeházán.

 

 

A „Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” elnevezésű projekt célja a paktumok képzési és foglalkoztatási programjainak támogatása, tevékenységi körük, eredményességük, hatékonyságuk növelése, továbbá a foglalkoztatás helyi szintű akciótervek megvalósításával történő bővítése, az álláskeresők munkához juttatása Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén.

Magyarország Kormánya célul tűzte ki a megyei és helyi emberi erőforrás fejlesztések, foglalkozás ösztönzés és társadalmi együttműködések támogatását. Ezen intézkedésével a Kormány támogatja a megyei és helyi szinten kialakult foglalkoztatási együttműködések, partnerségek azon tevékenységeit, melyek munkaerő-piacuk bővítéséhez, célcsoportjaik képzéséhez, elhelyezkedéséhez és a szereplők együttműködésének erősítéséhez szükségesek.

A TOP-5.1.115-JN1-2016-0001 kódszámú, „Foglalkoztatási-gazdasági együttműködések megvalósítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című projekt célja a paktumok képzési és foglalkoztatási programjainak támogatása, tevékenységi körük, eredményességük, hatékonyságuk növelése, továbbá a foglalkoztatás helyi szintű akciótervek megvalósításával való bővítése, az álláskeresők munkához juttatása Jász-Nagykun-Szolnok megye teljes területén.

A paktum képzések szervezésével, a célcsoportnak és a munkáltatóknak nyújtott támogatásokkal, a helyi termékek készítésének és fogyasztásának ösztönzésével, a gyakorlatorientált szakképzések propagálásával járul hozzá a gazdaság valós igényeinek megfelelő szakképzett munkaerő biztosításához, a munkaerőhiány csökkentéséhez, illetve a foglalkoztatási szint növeléséhez.

A paktum 2016-os szerződéskötése óta a gazdaság élénkülésének és az együttműködésnek köszönhetően nőtt a munkavállalók száma is megyénkben, így kijelenthető, hogy időarányosan jól teljesít a megyei paktum - hangzott el a tájékoztatón. 

Ahogy azt a projekt főkedvezményezettje, Piroska Miklós, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, a konzorcium tagjai – a megyei önkormányzat, a megyei kormányhivatal és a megyei önkormányzati hivatal - valamint kiemelt szakmai partnerük, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megállapodást kötnek a projekt keretében gazdaságfejlesztési tevékenységük összehangolása érdekében. A megállapodás biztosítja, hogy valamennyi érintett a munkaerő-piaci és gazdasági adatok lehető legszélesebb köréhez férjen hozzá, mely lehetővé teszi a hosszú távra szóló tervezést és biztosítja az együttműködés kereteit a projekt lezárta után is. 

2019 nyarára elkészül egy gazdaságfejlesztési és befektetés-ösztönzést segítő online adatbázis és erőforrástérkép, mely a megye valamennyi településére kiterjedően fogja összegyűjteni az adatokat és teszi hozzáférhetővé a befektetők számára.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott a projekt előrehaladását és indikátor teljesítését felvázoló tájékoztatójában elmondta, 445 fő álláskereső projektbe vonása valósult meg. Közülük 328 fő foglalkoztatásához nyújtottak bér- és járulék támogatást, és 112 fő munkaerő-piaci helyzetét javították képzési támogatással. Ez utóbbiak közül 33 fő képzése zárult le, akik szociális gondozó és ápoló, óvodai dajka, és nevelőszülői szakképesítést szereztek, illetve vállalkozói ismeretek elsajátítását igazoló oklevelet kaptak.

 
Dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, 2017 az elmúlt 10 esztendő legsikeresebb gazdasági éve volt; 2387,4 milliárd Ft árbevétel realizálódott a megyében, mely 8,4%-os növekedést jelentett az előző évihez képest. A nemzetgazdasági ágazatok közül a feldolgozóipar érte el a legmagasabb teljesítményt (1645 milliárd Ft). Változatlanul a Jászság a determináló a megye gazdaságában. A keresetek növekedésével összhangban javult a vásárlási erő, melynek köszönhetően a kereskedelem (363,5 milliárd Ft árbevétel) a második legmeghatározóbb gazdasági ág Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Harmadik helyen a mezőgazdaság (118 milliárd Ft, 11%-os növekedés), negyedik helyen az építőipar (88 milliárd Ft feletti árbevétel, 30%-os növekedés), ötödik helyen a szolgáltatások állnak 85,8 milliárd Ft árbevétellel (17% növekedés), hatodik helyen pedig a szállítás-raktározás áll a nemzetgazdasági ágak rangsorában (57 milliárd Ft árbevétel). Ez a hat nemzetgazdasági ág adja a megye összteljesítményének 98,5%-át.

A megyében előállított értékek mintegy 57%-át exportáljuk 1212 milliárd Ft nagyságrendben. Az export potenciál nagy része a Jászságban, Szolnok és Törökszentmiklós környékén összpontosul.

A termelés jövedelmezőségéről szólva elmondta, nagyon sikeres évet zártunk, hiszen az előző évi 91,5 milliárd Ft-os nyereséggel szemben 202 milliárd Ft-ot meghaladó a tevékenység nyereség tartalma.

A működő vállalkozások 61,5%-a nyereséges, 30%-a veszteséges, 8,5%-a nullszaldóval dolgozik. Az előző évhez képest kb. 2%-kal javult a jövedelmező vállalkozások aránya, a veszteséges cégek száma pedig mintegy felére csökkent.

A foglalkoztatás helyzetéről szólva elmondta, a megyében körülbelül 66 ezer fő körül stabilizálódott az elmúlt években a gazdaságban foglalkoztatottak száma.

A számok igazolják, hogy a megye gazdasága gyarapodik annak ellenére, hogy a 2018. év első 3 negyedévének számait látva mérsékeltebb növekedéssel számolhatunk.

  

Pályázati információkVállalkozás-ösztönzés

Kattintson a térképre a vállalkozások megtekintéséhez.

Hírlevél

A hírlevél feliratkozáshoz kérjük adja meg az email-címét:

Eseménynaptár
KeSzCsSzVa
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
2019. Május
Közadatkereső

A közadatkereső használatával bárki hozzáférhet a közzétételre kötelezett szervek közzétett adataihoz.

Közösség
Partnereink
GFX + DEV + SEO + APP Arculattervezés, Portál fejlesztés, Webáruház készítés, Arculati kézikönyv, Grafikai tervezés, Logó tervezés, Weboldal tervezés, Egyedi fejlesztések, Keresőmarketing, SEO
Köszöntő | Megye | Közgyülés | Hivatal | Közérdekű | Aktuális | HONLAPTÉRKÉP

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzati Hivatal

5000, Szolnok Kossuth L. u 2. 56/505-200* info@jnszm.hu

Készítette és üzemeltetiEP választás INTERREG IIIC